Tuesday, January 25, 2011

saujana-patah hati.wmv




Sangat cool lagu ni...Best...Enjoy k!
Got info, got enjoy!

Tuesday, January 18, 2011

【一秒KISS】∞Ryo nishikido



=) smile..

Gaoxing..gaoxing...gaoxing...

hALf down bY RyO nisHiKido witH LyriCs



My Ryo Nishikido.....

Dreammmm

Friday, January 14, 2011

ADAMAYA MV2-Yang Terindah(Dakmie)



ADAMAYA...

______LAILA...hehe...still no answer...pending..hahaha..

Hurm..Cutenye cite ni..n this song very nice....

Titik2 bahagia bila adanye redha Allah, ibu & ayah....

Then, lahirlah happy family ever after.....=)

Wednesday, January 12, 2011

putus-melda ahmad



Gadis Semasa Sunsilk....by Melda Ahmad..
Best kan Lagu ni...=)

Be Confident...Be Good Presenter.......





 Tadi  baru je abis present n i think i still not good to be a good presenter. But i believe that one day i can be a good presenter and i can control my nervous symptoms ni.
So, this tips i will practice, practice n practice in order to be a perfect presenter.InsyaAllah...
Mula2....

1. Bersedia dari segi fizikal dan mental. (Control nervous)
2. Alatan yang cukup untuk perbentangan. Termasuklah slide, power-point presentation, serta bahan-bahan yang lain dirasakan ia perlu seperti poster,
3. Harus belajar memiliki teknik vocal dan suara yang bagus dalam melontarkan idea-idea yang bernas dalam perbentangan. (Pastikan audience, bakal-bakal investor dengar suara kita dengan jelas).
4. Buat nota kecil (cube note). Yang ni kena ada, walaupun anda sudah arif. Manalah tahu jika ada yang terlupa ke nanti. Tapi jangan kerap melihat nota. Hanya lihat apabila perlu sahaja.
5. Pandang audience kita, (eyes contact), jangan duk tengok slide jer. Present pun jangan  mendatar je ayat kita, perlu ada klimaks dan ikut tone. Eyes contact, komunikasi mata diantara dua hala yang perlu ada!
6. Sekiranya kita nervous, (gementar) tarik nafas dalam-dalam dan lepas, tarik balik. Insyallah, akan jadi lebih yakin. Biasanya apabila kita gementar, jantung kita akan berdegup lebih cepat daripada biasa dan kadang-kadang boleh menjadikan anda mengah (walaupun tidak jogging atau bersukan). Tarik nafas untuk beberapa kali dan jantung anda akan kembali ok.
7. Mendapat jawab soalan dari audience, verifier, external verifier dengan penuh keyakinan dan semangat. Dan kalau diaorang takda soalan, kita pulak yang bagi soalan.
8. Muka mestilah sentiasa senyum dan serius (ikut tone dan masa yang betul), walaupun kita sakit, ataupun tengah marah, sedih dan sebagainya (must be professional ).
9. Ini yang paling penting, jangan lupa baca doa, sekurang-kurang baca Bismillahirahmmanirrahim. Ataupun, baca
ISTIFAR -3X
SELAWAT NABI  S.A.W. -3X
AL-FATIHAH -1X   insyallah Allah akan permudahkan urusan kita.

Semoga berjaya menjadi presenter yang berkesan, for sure tak semestinya presentation yang kita buat akan  terus berjaya untuk kali pertama, dalam menyakinkan, menarik perhatian audience, investor ataupun sesiapa sahaja. Perlu adanya latih, latih dan latih untuk kita terus maju kehadapan.

Nuffnang Ads

Sunday, January 9, 2011

BERSABAR....

Hidup kita perlukan kesabaran.....
Kerana ketika diri di uji..ketika itu kasih sayang Allah sentiasa di sisi kita..
Maka kita perlu beringat yang ketika kita sendirian ada yg bersama kita..
Iaitu Dia yg Esa..
Namun ketika itu juga kita perlu berhati-hati...
Bukan dengan org sekeliling kita tapi dgn diri kita sendiri....
Kerana ketika  ini kita terpaksa melawan nafsu yg ada dlm diri kita...
Serta hasutan2 yg akan kita dgr dr musuh Adam iaitu Syaitan...
Maka..kita perlu kuat..kuat sekuat kuatnye pertahankan diri kita...
Agar tidak lemah dlm rayuaan Syaitan...
Kerana ketika syaitan berbisik...
Ketika itulah kita akan mula kehilangan org yg kita syg
Kerana berlaku pengkhianatan, keterlanjuran, kesesatan....
Dimana kita akan lupa siapa kita, agama kita dan iman kita....
So, sentiasa bersabar dan ingat Allah sentiasa bersama org yg sabar....
Aminnnnnnn..=)




Friday, January 7, 2011

Thursday, January 6, 2011

JANGAN KAU HENTI - BLOGGER BOY(QI RAZALI)