Friday, September 30, 2011

Black pepper Chicken chop....sodap dimakan....

Di tgh2 mlm yg hening lg sepi lg dingin salju ni cik hana nk sharing is caring la skit recepi nk wat ciken chop....ciken chop ni bkn calang2 ciken chop yg cam kite main masak2 msa kecik2 dlu...ni  ciken chop yg leh dimakan lazat rasanye....nk try...try la....jimat sket wat sndiri ni dr bli kt kdai2 mkanan terpakai tu....bkn ape khasiat n kebersihan lebih terjamin...kurang kolesterol..terjamin kbersihannye...(cewah pandai lak ceramah skit) ate ter..try le yer.....care2nye mudah saje...kome sume ikut aje method yg telah disediakn seperti di bawah ini....hahahaha...wahai suri2 umah yg rase2 tergugat dgn cik timah janda baik kdai dpn umah tu....haaa...blajo ler pe lg...an..an..an.....


Bahan-bahan ( 2 orang - new married ler tu....hahaha)

Bahan untuk diperap....
  • 2 paha ayam (ikut suke ati nk buang tulang ke x)
  • 2 ulas bawang putih (dicincang yer)
  • 1 cm halia (dicincang jgk)
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos Lee & Perrins (carik kt kedai ke pasaraya pn ade)
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar kicap masin
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar madu
  • garam secukup rasa

SOS BLACK PEPPER (xde yg ni bukan nmenye blackpepper ciken chop la)
  • 1/2 botol sos lada hitam
  • 2-3 sudu besar sos tiram
  • 3-4 cendawan butang (cincang)
  • 1/2 biji bawang besar (cincang)
  • garam/gula secukup rasa

Cara-cara

  1. gaulkan ayam dengan bahan perapan dan biarkan semalaman. Cucuk-cucukkan ayam dengan garfu supaya bahan perapan dpt diserap dengan elok.
  2. selepas diperap semalaman, sediakan non-stick pan untuk tujuan menggoreng ayam. Goreng dengan minyak yg sedikit saja dan tutupkan pan sehingga ayam dah separuh masak.
  3. balik-balikkan ayam sehingga masak (tapi jgn terlalu masak agar ayam tetap juicy).
  4. lebihan bahan perapan tadi boleh la dijadikan sos utk dituangkan ke atas ayam yg dah siap.
  5. tapi kalo rase tak cukup je sos marinate tu, boleh sediakan sos black pepper nya spt yang tertera di atas.
  6. caranya dengan memasak bahan2 sos black pepper selama satu minit dan adjust la kepekatannya dengan menambah sedikit air, garam dan gula secukup rasa. Paham?
Kalo paham p la dapur skrg n celamat mencuba yer.....Babai...^_^

1 comment:

munGe سلواني said...

pandainye cik laila kite berkate2 ye..ate awok suke bebeno mkn chicken cop 2..wat kn lah utk awok nih ye..awok bukn x reti..cume x pande je..hahhaha